Tsubasa Türkiye Platformu
Oyunun karar verme mekanizması? - Baskı Önizleme

+- Tsubasa Türkiye Platformu (https://tsubasatr.net)
+-- Forum: Captain Tsubasa Oyun Bölümü (https://tsubasatr.net/forum-captain-tsubasa-oyun-bolumu.html)
+--- Forum: Captain Tsubasa Oyun Tartışma & Anket Bölümü (https://tsubasatr.net/forum-captain-tsubasa-oyun-tartisma-anket-bolumu.html)
+--- Konu Başlığı: Oyunun karar verme mekanizması? (/konu-oyunun-karar-verme-mekanizmasi.html)

Sayfalar: 1 2

Oyunun karar verme mekanizması? - cay.erdem4 - 09-08-2024

Bu konu hakkında çok düşündüm baya da siteyi okudum ama açıklayıcı bir ipucu ile karşılaşamadım.

Acaba oyun motoru veya algoritması hangi tarafın kazanacağına nasıl karar veriyor?

Mesela kaç güç ile vurulan bir şutu kaç güç yumruk ile kurtarılabiliyor? Şut ceza sahasından-orta sahadan-kendi ceza sahamızdan vurulması fark ediyor mu?

Özel bir şut kaç oyuncu uçurduktan sonra kesilebilir?

Through fonksiyonu her seferinde kaleciyi %kaç zayıflatır?

Kendinize göre özel bir hesabınız var mı? Mesela ben şutları gücü ile çarparak kendime göre bir hesap yapıyorum. Örneğin 16 şut statı ile drive shoot çekildiğinde 200 guts götürdüğüne göre 16x2.0 yapıyorum 32 buluyorum. Tahminimce de bu şutu 26-28 yumruk statlı bir kaleci %50 ihtimalle kurtarabilir. 36-38 ile de zayıflatılmamış durumda iken %100e yakın kurtarabilir. 26'nın altında ise %100e yakın kaleci kurtaramayabilir. Şut tabii ki oyuncu uçuran bir şut ise onu da ayrıca hesaplıyorum.

Ya da mesela Hyuga 50 şut gücü ile Neotiger şut çekti. Tahminimce her vuruş aynı etkiyi yaratmayabilir. Vuruş yeri ve oyuncunun durumuna göre ortalama 370 gut götürdü 3.7 ile çarptım 175. 3 oyuncu şuta değdi veya şut uçurdu her birinden 20 gitti diyelim. Kaleye ulaştığında 115 kaldı. Tahminimce 110 civarında fileler deliniyor. Kaleci topa değmese fileler delinecekti ama kaleci topa değdi uçtu kurtaramadı gol oldu ama fileler delinmedi. Belki de şutun son gücü 70lere kadar indi.(Bu kısımlar hep benim hayal gücüm)

Karar mekanizmalarında fark ettiğiniz kısımları sohbet eşliğinde konuşalım. Benim de eklemelerim olabilir.

RE: Oyunun karar verme mekanizması? - Jun Misugi - 09-08-2024

CT-2 Super Striker'dan bahsediyorsun değil mi?
Bu oyunda 2+2= 4 diye bir olay yok maalesef.
Oyunda iki takımın levelleri-özel oyunculari-güç özelliğe sahip oyuncuları-davranış kodları-kalecilerin davranışları-önde ya da geride oluşları vs birçok etken var.
Tabii bunca senedir oynamanın getirdiği bazı bilgileri paylaşayım.
-Wakabayashi rakip kendisinden çok daha güçlüyse daha çok SGGK kurtarışı için ekrana gelir
-Rakipte özel kaleci varsa penaltı ihtimali daha yüksektir
-Kanattan çekilen özel şutların direğe çarpma olasılığı daha yüksektir

diğer taraftan oyunda özellikle Batı Almanya gibi maçlarda rakip geriye düşünce daha etkili oynuyor
Schneider'in şutunun daha hızlı gidişi gibi

Karar mekanizması için o anki nabza nasıl şerbet vermek gerekiyorsa öyle oynuyorum

RE: Oyunun karar verme mekanizması? - Hiena 2 - 09-08-2024

Bunlara dair elimizde herhangi bir veri yok. Hex editörden şutların güç değeri, oyuncu uçurması, etki değeri gibi konuları bulduk ama değindiğin konulara dair bir bilgi yok. Yani olması muhtemel bölümlerde bunlara dair kodlar yoktu. Bugüne kadar yabancı sitelerde bunlara dair bir bilgi paylaşıldığını pek görmedim. 

Bulduğumuz konular ile ilgili aşağıdaki konuya bakabilirsin. Mesela orada Tiger ve neo tiger şut vuruş alanlarına dair bilgiler var. Yine Diaz ve Matsuyama'nın sinirlenme alanları var. Sahanın hangi alanlarında faul yapılacak, pas verilecek gibi konuları da oyuncu davranışları konusunda paylaşmıştım. Bulabildiğimiz şeyleri paylaştık ama bahsettiğin konulara dair bir bilgiye vakıf olamadık. 

Genel olarak birçoğu değişken koşullarda yaşanan durumlar oluyor. Mesela bir zayıf şut, bir oyuncuyu uçurduğunda duruken; bir güçlü şut, 3-4 oyuncuyu uçurup gol olabiliyor. Bu birçok konu için geçerli. Tamamen değişken olduğu için net bir kanıya varamıyoruz.

Captain Tsubasa 2 Oyunundan İlginç Bilgiler (tsubasatr.net)

RE: Oyunun karar verme mekanizması? - cay.erdem4 - 10-08-2024

Aynen CT2 'den bahsediyorum ama muhtemelen diğer oyunlarda da benzer algoritmalar kullanılmıştır.

Schneider'in şutu zaten kimi zaman önünde kimse duramazken kimi zaman Wakabayashi 72 lik el statı ile topu tuttuğu olabiliyor. Oyunun en gizemli şutu resmen Fire Shot.

Ct2 aslında bunları dediğim şekilde bence hesaplıyor. Her vuruş kesinlikle aynı değil. Sahanın neresinden çektiğine göre değişiyor. Ayrıca aynı yerden de hep aynı vurmuyor. Aynı vursa save load yaptığımızda sonuç hiç değişmezdi. Yine oyuncuların uçması veya topa değmesi vuruşu yavaşlatıyor bunu da çok iyi biliyoruz. Şut gibi kaleciler de her daim aynı etki ile kurtarışa çıkmıyorlar. Oyun da muhtemelen bunları hesaplayıp bir kanıya varıyor. Keşke bu hesapları bir görebilsek Gülümseme  Böyle olduğuna emin gibiyim.

Paslarda da durum bence aynı şekilde. Kimi zaman 12 statlı bir oyuncu pas arası yapabilirken 18 lik Tsubasa'nın boş gezdiği olabiliyor. Bu değişkenlik ya sahanın yerine göre değişiyor ya oyun tamamen random oynuyor.

Bunları bir keşfetsek başka bir seviyeye geçeceğiz.

CT2 sadece bir oyun değil gerçek bir şaheser. Sadece algoritması yeter.

Hocam elbette o kısmı okudum. CT2 tam çözümü okuyarak CT2'yi 3 kez bitirdim. Sınav yapsalar 95 alırım Gülümseme

Zagalo'nun şutu mesela dediğiniz örneğe uyuyor. 4 oyuncu + kaleci uçurup gol olduğu varken 3. oyuncuyu uçurup kesildiği veya 3 oyuncu ve kalecinin de uçtuğu ancak topun kesildiği senaryolar da mevcut. Bunların hepsini yaşadım. Bunların matematiğini yaşamak isterdim doğrusu.

RE: Oyunun karar verme mekanizması? - Jun Misugi - 10-08-2024

Schneider'in Fire şutu gizemli değil olay şu.
Eğer Almanya gol yiyerek geriye düştüyse Schneider yakın görünümle ekrana gelip "bunu size ödeteceğim" diyor ve statları yükseliyor.
Şutu da daha hızlı ve sert gidiyor
Eğer Almanya öndeyse şut normal gidiyor.

Save-Load'tan çok anlamıyorum ama şöyle bir durum da var eğer hex editörde bir değişiklik yaparsan ve save-load yaptığında emülatör uyarır seni bu versiyon farklı diye ve yaptığın değişikliği anında görmeyebilirsin biraz değişik bir durum

Oyunda tetiklenen durumlar mevcut SGGK gibi Wakabayashi'nin SGGK sıklığı hex kodu olarak 20'ydi sanırım.Sen bunu 80 yapınca sürekli hale geliyordu.

CT-2 Hack.exe isimli program var orada bazı ihtimallerin oranı da belirleniyordu istersen inceleyebilirsin

RE: Oyunun karar verme mekanizması? - Hiena 2 - 10-08-2024

Bu aşağıdaki konuya bakarsan orada görsel olarak şut, pas, çalım, verkaç alanlarına dair bilgileri paylaştım. Yani sahanın belli alanlarında derken bu çok fazla noktayı belirliyor. 30' un üzerinde kod var ve bunlardan her biri sahanın belirli bir alanını belirliyor. 

Save-load sağlıklı bir çözüm yöntemi değil. Zira bununla her seferinde o sahneyi ilk defa uyguluyoruz gibi bir durum oluyor. O yüzden her save-load'da durum değişebilir. Ama genel olarak birçok kez denediğim üzere sahanın belirli noktalarında belli bir tekniği uygulama durumları var. Aynı noktadan save loadsız 3 kez faule uğradığım durumlar oldu. Bunu bilerek denedim ve her faulden sonra topu faule uğrayan oyuncuya attım, hiç hareket etmeden yine rakibe yakalandım ve 3 kez bu şekilde faul oldu. Özellikle orta sahanın bir adım sol gerisinde bu çok oluyor. Japonya'daki Nitta'nın başlangıç duruş noktasında bu çok oluyor. 

Bununla ilgili aşağıdaki konuyu inceleyebilirsin.      

Oyuncuların Tekniklerini Uyguladıkları Alanlar [Şut, Pas, Top Sürme, Verkaç] (tsubasatr.net)